juni

untame the monkey
hoe goed ken jij jezelf?

Hoe goed ken jij jezelf? Ben je je bewust van de aannames, overtuigingen en systemen die je hebt opgedaan in je evolutionaire reis tot nu toe? En ben je je volledig bewust van waar datgene wat van jou is eindigt en dat wat je (on)bewust hebt meegenomen, begint?

Ontdekt jezelf

Voor mij was dat namelijk niet altijd zo, en soms is het nog steeds niet altijd 100% helder. In het boeddhisme bestaat de term "Monkeysmind". Een hoofd vol dronken aapjes, die van tak naar tak slingeren, de een over de ander uitschreeuwend. Een druk hoofd, zonder helderheid om te reageren op wat het moment van je vraagt.

Om te weten wie je bent, moet je ontleren wie je denkt dat je bent. En om dat te doen, moet je alles wat onbewust bij je leeft, bewust maken. Dit gaat over nee-zeggen. Nee zeggen tegen situaties en vragen stellen als waarom doe ik dit eigenlijk zo?

Nee zeggen is de start. Nee zeggen is bevrijdend en nee zeggen doe je voordat je weet waar je ja tegen wilt zeggen.

Je wordt geboren als vrij mens, alle regels, beperkingen, moraliteit en overtuigingen zijn als kleine aapjes die in je hoofd zijn geplaatst. Ze zijn soms tegenstrijdig, met elkaar in competitie en niet altijd even aardig voor je. Ze houden je soms klein, in twijfel en vast in situaties in plaats van in beweging. Je projecteert je eigen pijn op anderen, je neemt te veel schuld op je of te weinig verantwoordelijkheid. Kortom, het is niet helder, en die aapjes kunnen wel wat nee-tjes gebruiken. Zodat ze je kunnen dienen in plaats van besturen.

Ken je aangeleerde zelf steeds een beetje beter. En dan, in steeds meer helderheid, omdat je steeds beter weet wie je niet bent, ontstaan je ja's. In je nee zit je bevrijding, en in je ja zit je vrijheid.

- Ruby x -