De afgelopen weken is het me steeds duidelijker geworden dat het belangrijk is om steeds mijn vertrekpunt te bepalen. Vanuit welke mindset, overtuiging of waarde kom ik in beweging? Ben ik bezig met 'keuzes' maken vanuit mijn hoofd om tot de meest verstandige uitkomst te komen, of zit ik in de 'flow' van helderheid waarin er geen keus is, enkel een innerlijk weten?

augustus

je vertrekpunt.

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom" - Aristotle

Om je vertrekpunt te kunnen bepalen moet je steeds een paar stappen terug kunnen gaan, want je brein is als een snel aapje dat ermee vandoor gaat voor je het beseft. Het is net zo'n aapje dat je tijdens een presentatie van je gedachten afleidt door je naar de mooie vrouw in de zaal te laten kijken. Of dat je tijdens een belangrijk gesprek aan de pizza laat denken die je net hebt gegeten.

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom" - Aristotle

Je vertrekpunt bepalen is alleen niet altijd makkelijk. Je moet daarvoor namelijk het onderscheid kunnen maken tussen 'wat van jou is, en wat aangeleerd is'. Je moet jezelf kennen, hoe je je beslissingen maakt, waarom je handelt en zo de stappen terug herleiden.

Ongeveer 95% van ons denken, voelen en handelen gebeurt onbewust, dat betekent dat ons vertrekpunt meestal niet duidelijk is. Maar door jezelf steeds vragen te stellen, jezelf te observeren en niet overal direct op te reageren ontstaat ruimte. Je draait de spiegel om, van gericht naar je buitenwereld naar terug naar binnen. Ruimte om jezelf te leren kennen, om onbewuste delen van jezelf in het licht te zetten, zodat, op het moment dat een keuze zich voordoet, je vanuit helderheid kunt handelen.

Dus de volgende keer dat je een belangrijke beslissing moet nemen, neem dan even de tijd om je vertrekpunt te bepalen. Waar kom je vanuit? Wat zijn je motieven? Wat zijn je angsten? En als je eenmaal weet waar je staat, kun je met meer vertrouwen en helderheid een keuze maken.

En vergeet niet om af en toe te lachen. Je brein is een snel aapje, maar je kunt het ook in bedwang houden. Dus als je je brein weer eens vandoor ziet gaan, haal dan even adem, lach en ga door.

- Ruby x -