augustus

je vertrekpunt.

De afgelopen weken is het me steeds duidelijker te geworden dat het belangrijk is om steeds mijn vertrekpunt te bepalen. Vanuit welke mindset, overtuiging of waarde kom ik in beweging. Ben ik bezig met 'keuzes' maken vanuit mijn hoofd om tot de meest verstandige uitkomst te komen of zit ik in de 'flow' van helderheid waarin er geen keus is, enkel een innerlijk weten. Om je vertrekpunt te kunnen bepalen moet je steeds een paar stappen terug kunnen gaan, want je brein is als een snel aapje die ermee vandoor gaat voor je het beseft.  

"Knowing yourself is the beginning of all wisdom" - Aristotle

Je vertrekpunt bepalen is alleen niet altijd makkelijk. Je moet daarvoor namelijk het onderscheid kunnen maken tussen 'wat van jou is, en wat aangeleerd is', je moet jezelf kennen, hoe je je beslissingen maakt, waarom je handeld en zo de stappen terug herleiden. 

Ongeveer 95% van ons denken, voelen en handelen gebeurt onbewust, dat betekent dat ons vertrekpunt meestal niet duidelijk is.  Door jezelf steeds vragen te stellen, jezelf te observeren en niet overal direct op te reageren ontstaat ruimte. De spiegel omdraaien, van gericht naar je buitenwereld naar terug naar binnen. Ruimte om jezelf te leren kennen, om onbewuste delen van jezelf in het licht te zetten, zodat, op het moment dat een keuze zich voordoet, je vanuit helderheid kunt handelen.

Ken jezelf, ben jezelf en handel vanuit die unieke krachtbron die JIJ bent. Handelen, denken en voelen vanuit dat vertrekpunt is wandelen over een helder en verlicht pad. 

- Ruby x -